Adolescentii - ii lasam sa plece la petreceri?


Pentru parinti adolescenta este ceva nou, caci copiii incep acum sa isi capete independenta si trebuie atent si cu grija calauziti de parinti in aceasta desprindere foarte delicata, desprindere ce este pregatita prin fiecare povata educationala, exemplu sau experienta prin care parintii s-au caznit sa le arate copiilor un sistem de valori in viata, sa le demonstreze importanta moralitatii, a cuvantului, a gesturilor, dar si moduri in care se pot descurca si pot gasi solutii.

Ajunsi la adolescenta, copiii se confrunta deasemenea cu teama de a deveni independenti, care uneori este manifestata prin teribilism, dar tot la aceasta varsta se confrunta cu sexualitatea. Asadar, parintii sunt pusi in dificultate atunci cand copilul lor vrea sa mearga la o petrecere, mai ales daca este vorba despre o fata.


Daca parintii sunt prea drastici cu adolescentii, acestia se vor departa de parinti si riscul de a avea incredere in persoane nepotrivite este mare, astfel multi pot sa apuce “cai” nedorite, ca apoi parintii sa exclame uimiti ca nu stiu ce s-a intamplat cu copilul lor cuminte, cum, “ia droguri?”, dar copilul poate era doar tinut sa fie cuminte, privat de o libertate pe care si-o dorea poate prea mult si pe care n-a stiut sa si-o atribuie singur... Deasemenea nicio libertate prea mare fata de copil nu este constructiva, pentru ca adolescentul nu are inca un sistem de valori bine pus la punct, avand inca nevoie de o calauzire atenta a parintelui. Asadar, care este calea de mijloc?

Petrecerile pot fi constructive sau, la polul opus, periculoase pentru adolescenti. Nu este indicat sa le reprimati posibilitatea de a merge la petreceri, insa trebuie doar sa le conditionati atent tipul de petreceri la care au voie sa mearga.


Urmariti atent anturajul care urmeaza sa participe la petrecerea respectiva. Se stie ca un mar stricat le strica pe toate. De aceea este bine sa aveti grija ca in anturajul respectiv sa nu existe tineri teribilisti, cu placeri sau dorinte periculoase, caci sigur ii vor convinge si pe ceilalti sa ii urmeze.
Deasemenea ideal este ca petrecerea sa se realizeze undeva in apropiere de casa. Daca nu se poate insa, bine ar fi totusi ca la petrecerea respectiva sa participe cel putin un om matur, un parinte de exemplu, de obicei gazdele. Asa va asigurati ca cineva ii supravegheaza atent pe tineri si nu ii lasa sa depaseasca anumite limite. Deasemenea puteti lua contact cu gazda din cand in cand pentru a va asigura ca ai vostri copii prezenti la petrecere sunt bine, linistindu-va astfel.

Daca aveti mai multi copii, este bine sa trimiteti macar doi dintre frati impreuna la petrecere (sau cei doi frati daca doar doi copii aveti). Daca aveti un singur copil, incercati sa-l trimiteti cu cel mai apropiat prieten al sau, insa cu conditia ca si voi sa aveti incredere in prietenul respectiv.

Asigurati-va ca la plecarea de acasa adolescentul are telefonul mobil la el si il tine deschis, cu sonorul activ, astfel incat daca incercati sa-l contactati sa il puteti gasi. Daca nu va raspunde la prima petrecere la telefon, nu-l mai lasati o perioada pana va intelege ca nu este singur pe lume si ca intr-adevar va faceti griji, astfel ca respectuos este sa va raspunda la telefon. Chiar daca uneori sunteti mai cicalitori, aveti dreptul, doar sunteti parinti.


Este indicat sa nu ii lasati la petreceri in care au acces la alcool si pot consuma in cantitati mari bauturi alcoolice.

De obicei petrecerile organizate de oameni specialisti in acest domeniu va pot garanta distractia tinerilor dumneavoastra copii intr-un mod sigur si fara probleme, acestea asumandu-si responsabilitatea pentru copii pentru intreaga durata a petrecerii....

Niciun comentariu: